23-3-2020

We zijn allemaal overvallen door een crisis veroorzaakt door het Corona virus. Mensen worden ziek, bedrijven vallen stil en mensen raken in paniek. En dat allemaal in een paar dagen.

Nu weet ik niets van het virus, ik ben ontwerper en ondernemer zonder medische kennis, dus met onderstaand verhaal beperk ik me tot het zakelijke.

Tien jaar geleden hadden we een financiële crisis, die is bij ons niet ongemerkt voorbij gegaan. In een hoog tempo zagen we klanten failliet gaan, orders verdwijnen en omzet in een heftig tempo verdampen. Met de beste bedoelingen heb ik toen veel zaken verkeerd aangepakt en dat heeft veel geld gekost. Ik heb het nooit opgeteld maar ik schat dat de schade van toen een kleine 300k is geweest. En we zijn een klein bedrijf.

Ik schrijf dit verhaal omdat ik in mijn directe omgeving mensen diezelfde fouten zie maken.  Ik hoop dat je er iets mee kunt doen.

De grootste fout die ik 10 jaar geleden heb gemaakt

Tien jaar geleden zag ik onze omzet verdampen. Bedrijven  gingen op de rem staan en projecten werden stop gezet. We hebben toen gezegd: oke, als bedrijven hier geen geld meer aan uitgeven (mooie ontwerpen, drukwerk, websites) dan gaan we andere dingen verzinnen. We zijn met groot enthousiasme apps gaan ontwikkelen, producten